De Beursbengel nr. 758 | oktober 2006


Van de redactie

De maandelijkse column van de redactie.

Log in om het hele artikel te downloaden


Wfd en uw deskundigheid: de stand van zaken

Mr. I. van Velzen

Inmiddels bent u minder dan ?`n jaar verwijderd van 1 oktober 2007: de datum waarop uw Wfd-deskundigheid volkomen geregeld moet zijn. Zeker als u in die tijd ook nog opleidingen moet volgen en diploma`s moet behalen, is ?`n jaar niet zo lang.
Maar ja, afgelopen jaar had u wel meer te doen. En bovendien hoopte u misschien dat er ook nog wel een generale vrijstelling kwam.
Een overzicht van de stand van zaken.

Log in om het hele artikel te downloaden


Samenloop: het motorrijtuigenrisico en de AVB

Mr. A.F. Griffioen-Kramer en mr. P.A.J. van den Doel

Samenloop is een onderwerp waar we niet over raken uitgepraat, zo werd terecht opgemerkt in de Beursbengel eerder dit jaar.
In dit artikel brengen we het onderwerp samenloop tussen motorrijtuigenverzekeringen en de AVB voor het voetlicht.

Log in om het hele artikel te downloaden


Een OVI of een SVI?

A. Hol-Bubeck

Als tijdens een cursus de motorrijtuigverzekeringen aan de orde komen, dan bespreek ik ook altijd een aantal aanverwante verzekeringen. Waaronder de Ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI) en de Schadeverzekering voor inzittenden (SVI).
Ik vraag cursisten dan altijd welke verzekering beter is, een OVI of een SVI en welke ik dus het beste af zou kunnen sluiten. Slechts een enkeling weet het juiste antwoord.
Vandaar eens een artikel over de OVI en SVI.

Bij de bespreking van deze twee polissen ga ik uit van de meest voorkomende bepalingen in de polisvoorwaarden, maar afwijkingen komen in de praktijk uiteraard voor.

Log in om het hele artikel te downloaden


Ontwikkelingen in de luchtvaart

Mr. R.W.J.M. te Pas en H.P. de Jong

Inmiddels is het Verdrag van Montr?al (Convention for the unification of certain rules for international carriage by air) voor Nederland in werking getreden.
In het Verdrag van Montr?al zijn alle voorgaande verdragen en protocollen van het Warschau-systeem verwerkt, waardoor een overzichtelijk geheel is ontstaan.

Log in om het hele artikel te downloaden


Staking van een onderneming

G.Th.W. Tekelenburg FB

In het vorige nummer van de Beursbengel ? nummer 757 ? is aandacht geschonken aan enige fiscale aspecten bij staking van een onderneming.
In dat artikel is een voorbeeld gegeven uitgaande van de Balans van Handelsonderneming Vos per 1 juli 2006.

Log in om het hele artikel te downloaden


Inboedelwaardemeter vernieuwd

Drs. H. Ririassa

Het Verbond van Verzekeraars heeft zijn inboedelwaardemeter onlangs vernieuwd.
Om te beginnen is de waardering van de punten in euro`s gecorrigeerd voor prijsinflatie. Daarnaast waren enkele aanpassingen nodig omdat vanaf 1 januari 2006 het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (OZB) is afgeschaft.
Dit maakt dat het voor huurders niet makkelijk is om bij het invullen van de inboedelwaardemeter de vraag over de WOZ-waarde te beantwoorden. Voor dit probleem is een praktische oplossing gevonden.

In dit artikel zal achtereenvolgens worden ingegaan op het achterliggende model bij de inboedelwaardemeter, de belangrijkste aanpassingen en de werking van de inboedelwaardemeter.

Log in om het hele artikel te downloaden


Alternatieven rond de arbeidsongeschiktheidsverzekering

J.A. Wielink

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekeringsvorm, waarbij het rond productontwikkeling lange tijd relatief rustig is geweest. De laatste jaren komen er steeds meer productvariaties rond ?arbeidsongeschiktheid?.

Een adviseur raakt in gesprek met een klant en wil een advies op maat maken. Maar kent hij alle productmogelijkheden? In dit artikel worden de meest belangrijke of in het oog springende behandeld.

Log in om het hele artikel te downloaden


Dossier

Uitspraken Raad van Toezicht
Jurisprudentie Algemeen

Log in om het hele artikel te downloaden


NIBE-SVV nieuws en Federatienieuws

Productnieuws, aankondigingen, achtergronden, wetenswaardigheden, de agenda en diverse andere zaken betreffende NIBE-SVV en de Federatie van Assurantieclubs.

Log in om het hele artikel te downloaden